Missä olet aurinko?

Marraskuu on kalenterivuodenajoissa syksyn viimeinen kuukausi ja komean pimeässä kelissä se vedettiinkin taas läpi. Nyt joulukuun alussa on nähty jo muutama kuurainen, kuutamon valaisema aamu. Talvi siis lähestyy.

Meteorologien termisissä vuodenajoissa talvi on Suomessa pisin vuodenaika ja kestää yli neljä kuukautta. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila pysyttelee 0 asteen alapuolella.  Eteläisessä Suomessa talvi alkaa keskimäärin marraskuun lopussa ja jatkuu maaliskuun loppupuolelle saakka. Kevät  ja syksy ovat kumpikin parin kuukauden mittaiset ja kesä siinä välissä noin neljä kuukautta. Yhtäkaikki meillä suomalaisilla on neljä selvää vuodenaikaa, kiitos maan pyörimisakselin kallistumasta suhteessa Maan ratatason kohtisuoraan. Päiväntasaajalla ei juuri keskustella vuodenajoista, vaan eletään joko monsuunikautta tai kuivaa kautta. Australian pohjoisosan alkuperäiskansoilla taas on peräti kuusi vuodenaikaa.

Oheisen sivun kuvat on otettu muutama vuosi sitten lokakuisessa Nizzassa ja sen ympäristössä. Tällä hetkellä päivälämpötila siellä on 15 asteen kieppeillä, suhteellinen talvi siis sielläkin. Sääli vain heikäläisiä, eiväthän jouluvalot näytä miltään noissa maisemissa...